Szabadság?!

 2009.02.03. 13:00

...Sokat töprengek mostanában azon, hogy valójában szabadon élünk e, szabadon hozzuk e döntéseinket vagy csak sodródunk és naponta szemethúnyunk vágyaink, érzéseink felett!

Nemrég kaptam ezeket a sorokat, de meg kellett élnem, hogy az irodalmiság, a zsurnalizmus, a ritmikus verselés, szép, de, nem igaz...

„Eddig úgy hittem, hogy gyarló az ember
és oly kevés hatalma van sorsa felett,
de ha van bizodalma csodákra képes,
s elhiszi újra, hogy van kikelet.
Hiszem, mert látom, hogy van végzet
és minden embernek sorsa van,
harcolhat ellene s tán sokszor rossz útra léphet,
de végül mindegy, hogy merre van.”

Én sokszor látom másképpen ezt... 

„Nem hiszek az Elrendelésben,
mert van szívemben akarat,
s tán ha kezem máskép legyintem
a világ másfelé halad.
……………….

Nem hiszek az Elrendelésben,
mert szabad vagyok: oly szabad,
mint a bolond bogáncs a szélben
vagy vad bozót között a vad.”

(Az elbocsátott vad)

Szeretném hinni, hogy valóban irányíthatom az életem, hogy vannak helyzetek, amikor igen is lépni kell... és a döntést, senki nem teheti meg helyettünk...lépni úgy, hogy nem tudjuk, mi vár Ránk....Ha mindig arra várunk, hogy az élet megoldja helyettünk a dolgokat, részben igazunk van, mert túlhaladunk, de nem jobb e tudatosan, kontroll alatt tartani sorsunk alakulásának pillanatait. Szembe néznünk azzal, hogy a szabadságot, mi választhatjuk és csak mi vesztehetjük el...

Persze, ezt így könnyű kimondani és könnyű a sodródást is megideológizálni, a függésünket mindenhol bizonygatni és transzparensekkel hirdetni...De azt hiszem, Nekem a függetlenedést és az önállóságot kell, kellett megtanulnom, amiért, néha komoly pofonokkal illetett az élet. Sőt, remélem azt is, hogy ezen tanulásom befejeződött és a leckén túljutva, tovább léphetek az élet iskolájának soron következő osztályába....

A bejegyzés trackback címe:

https://gabtun.blog.hu/api/trackback/id/tr83904262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2009.02.03. 16:16:34

Ne csak hidd, hanem mindig tedd! Az életünkben madjnem mindent mi irányítunk, aki az ellenkezőjét állítja, az lúzer. A saját lúzerségét hitelesíti azzal, hogy "sajnos a körülmények".
Elrontunk lépéseket, történnek rossz dolgok, vannak véletlenek is. De mindezt a szelet befoghatjuk a vitorlánkba. Igaz, hogy tenni néha nehéz és fájó dolog, de később édes gyümölcsökkel fog fizetni a jó döntés.
És ne feledjük, a "nem döntés" is döntés. Döntés amellett, hogy történjen velünk az, amit a sors sodor elénk. Sokszor a nagy semmi. Valami látszat, ami valójában csak életünk drága napjainak pazarlása.
Holnaptól tovább tékozolsz vagy végre teszel valamit? - merül fel a kérdés mindig. Helyesen kell választani, és hirtelen színes lesz a világ.

BrainInspector 2009.02.03. 16:28:50

Olyan jó volna, ha kevesebben hinnének abban, hogy amiben élnek, az nem rajtuk múlik. Igen, ha a pillanatot vesszük, akkor talán, de valójában az emberek abban élnek, ami sorozatos döntéseik következménye.
Sokszor hallom a kérdést, hogy : mit is kellene most tenni? Ilyenkor kell azt mondanom, hogy sokkal inkább azt tudom mondani, hogy mit kellett volna tenni. Általában általánosan elfogadott tanács, hogy nyúljunk bele amilyen hamar csak lehet, mert minden nappal csak rosszabb lesz.
Önámításunk csak fáradtabbá, fásultabbá alakít, és már csupán élettelen tuskók leszünk. Lépni kell, és valóban, a világ kinyílik. Sokan gondolják, hogy a világ kinyílik azáltal, hogy többet mennek szórakozni, mondjuk színházba vagy elmennek nyaralni új helyekre. De a legtöbb ember rájön, hogy zárt énjét vitte magával, és a probléma még mindig ott van. Hogyan is lehetne néhány órányi szórakozással egy elrontott életet kompenzálni?
Sajnos az önámítás ópiumként járja át a testet és a szemet, nem látja meg az illető, hogy a megoldások sorban, sokféle alternatívában ott vannak előtte. Helyette csak nyög, hogy rossz. Már nem érzi a pofonokat, teljesen természetes, hogy semmit nem élvez, azt sem amit kellene. És egyszer csak azt veszi észre, hogy megint eltelt egy év, és az élete pontosan ugyanaz a semmi. Az ok egyszerű: nem lépett.
Lépjetek hát!

gabtun 2009.02.04. 22:36:08

"A szeretet akkor él,ha minden nap igaz,néhány szép pillanat az évekre nem vigasz.
Akit sokszor megbántottál,talán ma megbocsát,de ha elfújtad a gyertyát,
örizd meg a fényt tovább."

reti01 2009.02.11. 17:17:51

Kerestem a vers többi részét, hogy megértsem mit is érzel, érezhettél akkor, mikor e sorokat kaptad. Nem találtam. Hiányosnak érzem. Nincs eleje és nincs vége. Mint ahogy szerintem a hozzá kapcsolódó történetnek sem. Sodródásról írsz, de szerintem csak vársz. De a várakozás fájdalmas. Lyukat fog égetni a lelkedbe és lehet, hogy az övébe is, akire vársz. Ne hidd, hogy a tanulás befejeződött. A következő szinthez a szükséges dolgokat meg kell szerezni és ha ehhez valaki kell, akkor őt, különben a következő osztály, bár én inkább a boldogság szót használnám a következő osztály szavak helyett nem lesz teljes.

Nem akarom ismételni az előttem hozzászólókat csak megerősíteni, lépni kell, nem a lángot őrizni, mert az, akárcsak az élet, egyszer ellobban.

gabtun 2009.02.11. 21:26:05

Szia Reti!

A teljes vers megtekinthető "Köszönöm" címmel, 2009.01.11-ei beírás!

várom véleményed!

Ja! ... és tényleg, meseszép szó... BOLDOGSÁG!

movhu 2009.02.12. 13:03:07

Néha háttal állunk egymásnak, és annak ellenére, hogy tudjuk ki van ott, mégis hagyjuk, hogy mindkettőnk lelke égjen abban a tűzben, amelyet csak együtt olthatnánk el. Így van ez attól kezdve, hogy két barát összeveszik, a kegyetlen szerelmi konfliktusokig.
Igen, egyetértek. Lépni kell, mert a tanulás nem áll meg, az ajtók meg bezáródnak. Ha már egy lecke közepében vagyunk, hát fejezzük be.
Most is csak annyit tudok mondani: mindenkinek saját kezében a sorsa. Nem várhatunk sem magunkra, sem másra. Lépni kell, még akkor is, ha az a világ legfélelmetesebb lépése.
süti beállítások módosítása